Onze kernthema’s voor het MVB-beleid
Rabobank Pensioenfonds legt de focus op 6 maatschappelijke kernthema’s:
- Mensenrechten
- Arbeidsnormen
- Milieu
- Anti-corruptie
- Voedselzekerheid
- Klimaat

De eerste 4 thema’s komen overeen met de hoofdthema’s van de UN Global Compact en het beleid van de Rabobank-groep. De thema’s Voedselzekerheid en Klimaat zijn te koppelen aan duurzame ontwikkelingendoelen van de Verenigde Naties.
Voor alle thema’s geldt dat Rabobank Pensioenfonds hier invulling aan geeft, als een betrokken aandeelhouder. We gaan samen met andere beleggers de dialoog aan met ondernemingen over concrete verbeteringen op het gebied van maatschappelijk verantwoord beleggen. We oefenen ook invloed uit door te stemmen op aandeelhoudersvergaderingen.
Rabobank Pensioenfonds: beleid maatschappelijk verantwoord beleggen
Toelichting kernthema's
Mensenrechten zijn universeel en moeten gelden voor alle mensen, ongeacht waar zij zich bevinden of wonen. Zij staan beschreven in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens van de Verenigde Naties en in aanverwante internationale wet- en regelgeving. Relevante onderdelen van de verklaring zijn onder andere het recht op passende huisvesting, voedsel, water en sanitaire voorzieningen, de rechten van inheemse bevolking, zelfbeschikkingsrecht en het recht op privacy.
Van bedrijven en landen waarin we beleggen, verwachten we dat ze bescherming van internationaal vastgelegde mensenrechten ondersteunen en respecteren en ervoor zorgen dat zij niet medeplichtig zijn aan misstanden op het gebied van mensenrechten.
Het thema mensenrechten raakt vooral aan de factor S (sociaal)
Arbeidsnormen zijn mensenrechten met betrekking tot de relatie tussen werknemers en werkgevers. Deze zijn vastgelegd in verschillende wetten en verdragen. De belangrijkste arbeidsnormen zijn vrijheid van vereniging, het recht om collectief te onderhandelen, het uitbannen van dwangarbeid, de effectieve afschaffing van kinderarbeid en het uitbannen van discriminatie op de werkvloer.
Van bedrijven en landen waarin we beleggen, verwacht we dat ze de vrijheid van vakbond en effectieve erkenning van het recht op collectieve onderhandelingen handhaven, ze alle vormen van gedwongen en verplichte arbeid elimineren, ze geen kinderarbeid gebruiken en ze discriminatie in werk en beroep bestrijden.
Het thema arbeidsnormen raakt vooral aan de factor S (sociaal)
Met het milieu bedoelen we alle levende en niet levende materie die van nature voorkomt op aarde. Klimaatverandering, uitputting van natuurlijke hulpbronnen, beschikbaarheid van water, milieuvervuiling en verlies van biodiversiteit en ecosystemen zijn relevante risico’s voor het natuurlijke milieu.
Van bedrijven en landen waarin we beleggen, verwachten we dat ze het voorzichtigheidsbeginsel hanteren bij milieukwesties, ze initiatieven ondernemen om grotere verantwoordelijkheden op milieugebied te bevorderen en ze ontwikkeling en verspreiding van milieuvriendelijke technologieën stimuleren.
Het thema Milieu raakt vooral aan de factor E (ecologisch)
Rabobank Pensioenfonds hanteert strenge normen voor eerlijkheid en integriteit. Van bedrijven en landen waarin we beleggen, verwachten we dat ze alle vormen van corruptie tegengaan.
Het thema Anti Corruptie raakt vooral aan de factor G (governance)
Als gevolg van een groeiende en steeds welvarendere wereldbevolking groeit de vraag naar voedsel in de komende decennia fors. De beschikbaarheid van bruikbare landbouwgronden en grondstoffen kan deze verwachte groei van de vraag zonder aanpassingen niet bijhouden. Om genoeg voedselzekerheid te kunnen bieden, moeten ondernemers in de landbouw en de voedselketens daarom efficiënter produceren. Alleen op die manier kunnen ze bijdragen aan een duurzame voorziening van voedsel.
Van bedrijven die verbonden zijn aan de voedselketen en waarin we beleggen, stimuleren we de volgende initiatieven:
- onderzoek en ontwikkeling van technologie die bijdraagt aan het garanderen van de wereldwijde voedselzekerheid op een duurzame manier.
- verbeteren van de beschikbaarheid van voedsel.
- stimuleren van gebalanceerde, gezonde voeding.
Het thema Voedselzekerheid raakt vooral aan de factoren E (ecologisch) en S (sociaal)
Het thema klimaat is aan de ene kant gedreven vanuit een maatschappelijk perspectief, waarbij de effecten van klimaatverandering de maatschappij als geheel in toenemende mate zullen raken. Aan de andere kant is dit gedreven vanuit een beleggingsperspectief. De risico-rendement karakteristieken van specifieke beleggingen kunnen namelijk worden beïnvloed door de effecten van klimaatverandering of door de politieke wil om deze te beperken.
Bij bedrijven en landen waarin we beleggen, stimuleren we de volgende initiatieven:
- doelstellingen om de CO2-uitstoot te beheersen en stapsgewijs te reduceren in lijn met het Klimaatakkoord van Parijs.
- ontwikkelen van nieuwe technologieën die minder belastend zijn voor het klimaat.
We willen ons niet alleen richten op de transitierisico’s, maar ook op de fysieke risico’s van klimaatverandering. Dit laatste geldt bijvoorbeeld voor onze directe investeringen in vastgoed. Een beheersingsmaatregel kan zijn het plaatsen van groene daken om hittestress tegen te gaan.
Het thema Klimaat raakt vooral aan de factoren E (ecologisch) en S (sociaal)
De duurzame ontwikkelingsdoelen (Sustainable Development Goals: SDG) zijn 17 doelen om van de wereld een betere plek te maken in 2030. De doelen zijn afgesproken door alle 196 landen binnen de Verenigde Naties (VN). De SDG’s zijn gestart in 2015 en lopen nog tot 2030. Ze vormen een mondiaal kompas voor grote uitdagingen als armoede, onderwijs en klimaat.
Voor Rabobank Pensioenfonds sluiten enkele SDG’s goed aan bij de speerpunten voedselzekerheid en klimaat. Dit gaat specifiek om: