ESG-integratie versterken

Rabobank Pensioenfonds verwacht van de aangestelde vermogensbeheerders dat zij waar mogelijk duurzaamheidsinformatie integreren in hun beleggingsproces. Doel is dat deze managers tot beter geïnformeerde beleggingsbeslissingen komen. Dit kan ertoe leiden dat het risico verminderd wordt en/of dat er extra financieel rendement behaald kan worden. Dit noemen we ook wel ESG-integratie. We stellen verder als voorwaarde dat de managers van onze liquide beleggingscategorieën de Principles for Responsible Investment van de Verenigde Naties hebben ondertekend.

Afbeelding bij ESG-integratie met 3 zakelijk pratende mensen

De belangrijkste doelstellingen om actief te worden in aandeelhoudersgeschillen zijn: verliesherstel, het stimuleren van goede governance, het verbeteren van ondernemingsgedrag en het geven van een sterk signaal aan de markt dat bepaald gedrag niet wordt getolereerd.

Best-in-class benadering

Voor de beleggingen in aandelen en bedrijfsobligaties hanteren wij een ‘best in class’ beleid voor ESG -integratie. Dit betekent dat alleen bedrijven die binnen hun sector het beste presteren op ESG-gebied een plaats krijgen in onze portefeuille. Dit gebeurt op basis van ESG-ratings die de vermogensbeheerders zelf kiezen en die passen binnen hun beleggingsstrategie.

Voor de beleggingscategorie aandelen hebben we het best-in-class beleid verwerkt in de maatwerk index die we hiervoor hanteren. Alleen de 75% best presterende bedrijven op basis van hun ESG-ratings komen in de maatwerkindex die gevolgd wordt door de betreffende vermogensbeheerders. Met de vermogensbeheerders die voor ons de bedrijfsobligatieportefeuilles beheren, hebben we ook afspraken gemaakt over het vermijden van de slechtst presterende ondernemingen. Door alleen in de best presterende bedrijven te beleggen willen we ESG-risico’s mitigeren.

Monitoring ESG-integratie voor de aangestelde vermogensbeheerders

Rabobank Pensioenfonds heeft de selectie en monitort van de externe vermogensbeheerders uitbesteed aan de fiduciair manager Achmea IM. Bij deze selectie en moniotoring is één van de pijlers de prestaties op het gebied van maatschappelijk verantwoord beleggen. Er wordt een uniforme en uitgebreide vragenlijst gehanteerd om te komen tot een volledig beeld. Deze vragen gaan over:

  • t MVB-beleid binnen de organisatie
  • de integratie van MVB in het beleggingsproces van de externe manager
  • het beloningsbeleid van de externe manager

Na beoordeling van de ingevulde vragenlijst volgt een score die leidt tot een groen, oranje of rode kleur voor de MVB-pijler. De kleurstelling geeft een beeld van in hoeverre vermogensbeheerders serieus aandacht en middelen besteden aan MVB. Bij een score die niet groen is, leidt dit tot extra gesprekken met de externe manager om verbeteringen in het MVB-proces te stimuleren. De beoordeling van de MVB-pijler is een vast onderdeel van de jaarevaluaties die Rabobank Pensioenfonds binnen het uitvoerend bestuur bespreekt.

Feedback
Chat