Betrokken belegger
Rabobank Pensioenfonds wil via de beleggingen in aandelen en bedrijfsobligaties ook invloed kunnen uitoefenen op bedrijven. De dienstverlening op het gebied van stemmen en engagement is uitbesteed aan een gespecialiseerde partij, namelijk Robeco. We publiceren op onze website ieder kwartaal een overzicht van het stembeleid en de lopende engagementtrajecten en de daarmee behaalde resultaten.
1. In gesprek met bedrijven (engagement)
We voeren een constructieve dialoog met een aantal bedrijven waarin we zijn belegd via aandelen en/of bedrijfsobligaties. Doel is het vergroten van de aandeelhouderswaarde van de onderneming en het bevorderen van duurzaam gedrag op het gebied van ecologische, sociale en governance factoren (ESG). De dienstverlening op dit gebied is uitbesteed aan Robeco.
We leveren jaarlijks input aan Robeco over welke nieuwe engagement thema’s prioriteit verdienen. We zoeken daarbij aansluiting bij onze kernthema’s op het gebied van klimaat, voedselzekerheid, mensenrechten, milieu en anti-corruptie. De engagement trajecten die Robeco uitvoert, zijn een afspiegeling van de bredere klantenwens. Daar staat tegenover dat we via Robeco de krachten kunnen bundelen met andere pensioenfondsen. Dit helpt om via engagement meer invloed uit te oefenen en meetbare resultaten te behalen.
Startpunt voor de dialoog zijn internationaal geaccepteerde en erkende gedragscodes. Daarnaast vormen OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen de basis voor deze gesprekken. De beoordeling van de maatschappelijke verantwoordelijkheid van een bedrijf vindt plaats aan de hand van deze codes en richtlijnen. Via engagement spreken we bedrijven die zich schuldig maken aan schendingen van internationale normen aan op hun gedrag en zetten we aan tot verbetering. We hanteren een duidelijke escalatiestrategie, waarbij we bedrijven die onvoldoende progressie boeken kunnen uitsluiten.
‘Enhanced’ engagement
Doel is om bedrijven die worden gezien als ‘normschender’ aan te sporen tot een meetbare verbetering, zodat ze wel aan de normen gaan voldoen. Toetsing op normschenders wordt gedaan aan de hand van internationale richtlijnen, zoals de UN Global Compact, de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen, de Algemene Verklaring voor de Rechten van de Mens, de ILO-standaarden voor arbeidsrechten en de UN Guiding Principles for Business and Human Rights. Een ‘enhanced engagement traject‘ kent een looptijd van 3 jaar. Als het engagement traject onvoldoende resultaat oplevert, dan sluiten we de onderneming uit als belegging. Dit kan ook tussentijds gebeuren, als we te weinig vooruitgang zien.
‘Value’ engagement
Doel is het verhogen van aandeelhouderswaarde door het verbeteren van de duurzaamheidsprestaties van het bedrijf en van het ondernemingsbestuur. Er worden meetbare doelstellingen bepaald per engagement traject. Als een engagement traject niet succesvol is, dan leidt dit niet direct tot uitsluitingen. Wel kunnen andere instrumenten worden ingezet om de druk te vergroten om verandering van beleid door te voeren. Voorbeelden daarvan zijn het stemmen tegen de benoeming van bestuursleden, het indienen van aandeelhoudersresoluties, het uitbrengen van een publiek statement en het stellen van vragen op de jaarvergadering.
Engagement op duurzame ontwikkelingsdoelen
Doel is om bedrijven te stimuleren om een duidelijke en meetbare bijdrage te leveren aan de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. De focus ligt daarbij op ondernemingen die potentieel een significante bijdrage kunnen leveren aan het behalen van één of meerdere van de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen.
Engagement op duurzame ontwikkelingsdoelen
Doel is om bedrijven te stimuleren om een duidelijke en meetbare bijdrage te leveren aan de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. De focus ligt daarbij op ondernemingen die potentieel een significante bijdrage kunnen leveren aan het behalen van één of meerdere van de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen.
Rabobank Pensioenfonds zet engagement in om bedrijven te stimuleren versneld bij te dragen aan het behalen van de doelstellingen uit het Klimaatakkoord van Parijs. We zijn ondertekenaar van het collectieve engagement initiatief Climate Action 100+. Via diverse engagement thema’s ligt er een extra focus op de reductie van CO2-emissies, in het bijzonder bij bedrijven binnen de fossiele industrie. De engagement is vooral gericht op bedrijven die nu nog achterlopen in de energietransitie. Bij onvoldoende voortgang op het thema van klimaat, komen bedrijven in aanmerking voor uitsluiting. Dit laat zich vergelijken met de aanpak voor de aangescherpte engagement. We geloven dat engagement bij fossiele energiebedrijven een positief verschil kan maken en kiest daarom voor dit instrument. Het gelijk uitsluiten van fossiele energiebedrijven zorgt weliswaar voor een lagere CO2-voetafdruk van onze portefeuille, maar niet tot een vermindering van het klimaatprobleem. We geven er daarom de voorkeur aan om onze invloed als belegger zoveel mogelijk aan te wenden.
Stemmen en engagement
2. Stemmen op aandeelhoudersvergaderingen
We zijn ervan overtuigd dat goed ondernemingsbestuur bijdraagt aan de aandeelhouderswaarde van ondernemingen waarin we beleggen. Daarom maken we actief gebruik van ons stemrecht op de aandeelhoudersvergaderingen. De dienstverlening op dit gebied is uitbesteed aan Robeco.
Rabobank Pensioenfonds kan als aandeelhouder stemmen op de algemene vergadering van aandeelhouders van het bedrijf, dit is minimaal één keer per jaar. Gegeven onze wereldwijde aandelenportefeuille van ruim 1.500 bedrijven is het niet haalbaar om alle aandeelhoudersvergaderingen te bezoeken en ‘live’ te stemmen. We stemmen daarom doorgaans op afstand, ook wel ‘proxy voting’ genoemd. Hierbij maken we gebruik van Robeco als onze dienstverlener.
Stemverslagen
Bekijk hoe we stemden (glasslewis.com)
3. Class actions
Collectieve rechtszaken (‘class actions’) zijn juridische procedures waarin beleggers samen optrekken om hun recht te behalen. Dit gaat in de regel om zaken, waarbij aandeelhouders zich verenigen om compensatie te krijgen voor onterecht geleden schade. Deze schade kan bijvoorbeeld zijn opgetreden, doordat een bedrijf misleidende informatie heeft gegeven over de financiële gang van zaken. We maken gebruik van een gespecialiseerde dienstverlener op dit gebied, namelijk Robbins Geller Rudman & Dowd (RGRD).
Doorgaans zijn collectieve geschillen een langdurig en tijdrovend proces, waarvoor ook specialistische juridische kennis nodig is. We zien procederen als een laatste redmiddel. In dat opzicht zien we het instrument van class actions ook als onderdeel van actief aandeelhouderschap, het is een verlengstuk van ons engagementbeleid.
Onze belangrijkste doelstellingen bij de ‘class actions’ zijn:
- het compenseren van financiële verliezen die onterecht zijn ontstaan
- het stimuleren van goede governance
- het verbeteren van ondernemingsgedrag
- het afgeven van een sterk signaal aan de markt dat slecht gedrag niet wordt getolereerd