Vragen en antwoorden over PR2023

Wilt u meer weten over PR2023? Lees dan deze vragen en antwoorden. Deze zijn opgesteld in 2022.

Waarom kwam er een nieuwe pensioenregeling?

De afspraken die Rabobank en de vakorganisaties in 2020 maakten over pensioen (als onderdeel van de cao) golden tot eind 2022. Er waren dus nieuwe afspraken nodig. Rabobank en de vakorganisaties De Unie en CNV Vakmensen hebben hier in het voorjaar van 2022 afspraken over gemaakt als onderdeel van de Rabobank cao 2023-2024.

Voor wie wijzigt er iets met PR2023?

De regeling heeft gevolgen voor deelnemers die actief pensioen opbouwen na 31 december 2022. Dat zijn medewerkers bij de Rabobank of bij een aan het pensioenfonds verbonden werkgever (DLL, BPD en Obvion). De tot 31 december 2022 opgebouwde aanspraken veranderen nu niet. Dit geldt zowel voor huidige medewerkers als voor voormalige medewerkers en gepensioneerden.

Wat wijzigt er voor oud-medewerkers en gepensioneerden?

Bent u uit dienst en hebt u pensioen opgebouwd bij Rabobank Pensioenfonds? Of ontvangt u al een pensioen van Rabobank Pensioenfonds? Dan verandert uw pensioen nu niet.

Wat is de rol van Rabobank Pensioenfonds?

Cao-partijen hebben PR2023 uitgewerkt. Zij hebben aan Rabobank Pensioenfonds gevraagd of wij de regeling kunnen uitvoeren. Rabobank Pensioenfonds heeft beoordeeld of de belangen van de verschillende groepen deelnemers evenwichtig zijn afgewogen en of de regeling uitvoerbaar was. Rabobank Pensioenfonds heeft beoordeeld dat dit zo was en voert de huidige pensioenregeling uit.

Wat is het verschil tussen PR2023 en PR2014?

De opzet van de huidige regeling is anders. PR2023 is een zogenaamde premieregeling. Dit betekent dat de te verwachten pensioenuitkering niet meer op voorhand bepaald is. In PR2023 is de premie die een medewerker en de werkgever maandelijks inleggen, leidend voor de pensioenopbouw. Daarmee wordt pensioenkapitaal opgebouwd, waarmee u straks een pensioenuitkering aankoopt.

Hoe zit het met invaren?

De term invaren horen we vaak als het gaat over de Wet toekomst pensioenen (Wtp). Een betere omschrijving voor invaren is 'uw pensioen meeverhuizen'. En met verhuizen wordt dan bedoeld naar de nieuwe pensioenregeling volgens de Wtp. Dat is nu nog niet het geval. Eventuele afspraken over invaren worden daarom pas gemaakt op het moment dat we overgaan naar de nieuwe pensioenregeling volgens de Wtp. Lees verder op de speciale pagina over de Wtp.

Wat betaal ik vanaf 2023 aan eigen bijdrage?

Voor 2023 (en verder) hebben cao-partijen afgesproken dat 5,5% de standaard eigen bijdrage wordt. Als u voor 5,5% kiest bouwt u extra pensioen op. U kunt ook kiezen voor een eigen bijdrage van 3,5%. In PR2014 was de eigen bijdrage 3,5%.

Wat kan ik het beste kiezen als eigen bijdrage?

Het niet mogelijk om een persoonlijk advies te geven, omdat uw keuze sterk afhankelijk is van uw persoonlijke omstandigheden. Mijn pensioen plannen op MijnPensioen geeft u inzicht in de financiële gevolgen van de keuze voor 3,5% en 5,5%.

Feedback
Chat