Waarom een nieuw pensioenstelsel?

Een goed pensioen is belangrijk. Ook voor toekomstige generaties.

Daarom heeft de overheid samen met vakbonden en werkgevers nieuwe regels gemaakt voor een toekomstbestendig pensioenstelsel. Die nieuwe regels zijn onder andere nodig omdat er veel is veranderd op de arbeidsmarkt. Mensen werken niet meer heel hun leven bij dezelfde werkgever en wisselen vaker van baan of gaan ondernemen. Daar is het huidige pensioenstelsel niet op ingericht.

Ook is het nu voor veel mensen niet duidelijk hoeveel ze precies voor hun pensioen betalen. Allemaal aanleidingen om het pensioenstelsel aan te passen.

Berichten over Wtp

logo naar-een-nieuw-pensioen

Dit weten we al over het nieuwe pensioenstelsel

Iedereen krijgt een premieregeling

In het nieuwe pensioenstelsel gaat iedereen over van een uitkeringsovereenkomst naar een premieovereenkomst. In een uitkeringsovereenkomst staat de hoogte van de toekomstige uitkering centraal. De huidige pensioenregeling van Rabobank Pensioenfonds (PR2023) is al een premieovereenkomst.

Bij een premieovereenkomst heeft iedere deelnemer een pensioenkapitaal waarmee door het fonds belegd wordt. De ingelegde premie voor dat pensioenkapitaal staat centraal, de hoogte van het uiteindelijke pensioen staat vooraf niet vast. Dit is onder andere afhankelijk van de rendementen.

Sociale partners kiezen uit 2 soorten pensioenregelingen

Sociale partners kiezen uit 2 soorten pensioenregelingen: de solidaire premieregeling of de flexibele premieregeling.

Solidaire premieregeling Flexibele premieregeling
De solidaire premieregeling heeft een meer collectief karakter. Er wordt collectief belegd aan de hand van een gezamenlijke risicohouding; de toebedeling van het beleggingsresultaat gebeurt vervolgens leeftijdsafhankelijk. Ook is sprake van een verplichte solidariteitsreserve, waaruit risico’s worden gedeeld. Vanaf de pensioendatum ontvangt u een variabele uitkering. De flexibele premieregeling heeft een meer individueel karakter. De risicohouding is in beginsel leeftijdsafhankelijk (lifecycles), zo kan een jongere deelnemer wat meer risico nemen en de oudere deelnemer wat minder. Op pensioendatum wordt er doorbelegd en ontvangt de gepensioneerde een variabele uitkering die meebeweegt met de beleggingsresultaten. Er kan ook een vaste uitkering worden aangeboden.
Pensioen meenemen naar de nieuwe pensioenregeling ('invaren')

Een veel besproken onderwerp is het meenemen van opgebouwd pensioen (dit heet invaren). Hierbij verhuist het pensioen uit de oude regelingen mee naar de nieuwe regeling. Dit betekent dat de nieuwe regels ook gaan gelden voor het pensioen dat is opgebouwd tot 1 januari 2023. Als het eerder opgebouwde pensioen wordt meegenomen, komt uw pensioen uit de oude pensioenregeling in uw eigen pensioenpot. Dit betekent dat ook de hoogte van dat deel van uw pensioen afhangt van de ontwikkeling van de financiële markten. Hierdoor kan uw pensioen in hoogte wisselen.

In het pensioenakkoord is afgesproken het oude en nieuwe pensioen zoveel mogelijk bij elkaar te houden. Uitgangspunt is dat sociale partners bij de overgang naar het vernieuwde pensioenstelsel het pensioenfonds verzoeken om alle opgebouwde pensioenaanspraken en pensioenrechten worden meegenomen. Het meenemen van het pensioen is geen wettelijke verplichting.

Wat blijft hetzelfde in het nieuwe pensioenstelsel?

Dit blijft hetzelfde in onze pensioenregeling in het nieuwe pensioenstelsel:

  • Pensioen blijft een arbeidsvoorwaarde.
  • U bouwt automatisch pensioen op door samen met uw werkgever premie te betalen.
  • U krijgt pensioen zolang u leeft.
  • U ontvangt AOW vanaf uw AOW-leeftijd.
Feedback
Chat